Pagina's

vrijdag 30 maart 2012


Deze tekening is een variant van het eerdere plaatje van de appel gemaakt van fruit. Om het plaatje naar deze tijd te halen hebben we het in de vorm van een hamburger gemaakt. Hiermee wilden we meteen laten zien dat er tegenwoordig heel veel slecht eten is. 

Knutselopdracht Lois en Sasha


Deze knutselopdracht is gebaseerd op het kunstwerk van Vincent van Gogh, de aardappeleters. We hebben met deze knutselopdracht geprobeerd om een persoon neer te zetten die sushi eet van een schaal. Zo hebben we het schilderij een postmoderne draai gegeven.

Knutselopdracht Emma en Bas


Dit kunstwerk is gebaseerd op het portret van Rudolf ll, van Guieseppe Archimboldo. In plaats van fruit en groenten, hebben wij een hoofd gemaakt die uitgebeeld werd met ongezond eten. Je kunt hierbij denken aan hotdogs, pizza, hamburgers en frites. Dit was onze postmoderne kijk op het klassieke schilderij van Archimboldo.

Beeld 2: Portret van Rudolf II




Beeld 2: Het portret van Rudolf II

Beeldbeschouwing:
Het portret is gemaakt door Guiseppe Archimboldo, een Italiaanse kunstenaar. Er is geen precieze datum bekend maar Archimboldo leefde in de 16e eeuw dus het schilderij is uit dezelfde eeuw. Je ziet een gezicht opgebouwd uit bloemen, fruit en groente. Er is niks bekend over de betekenis van het beeld, Archimboldo hield zich bezig met nauwe relaties tussen mens en natuur. Het schilderij is geschilderd met verf op canvas. De stijl die is toegepast door Archimboldo is het maniƫrisme of wel de late renaissance. Deze stroming komt voort uit de hoge renaissance. Pas in de moderne tijd werd deze stroming volledig begrepen en gewaardeerd.

Mening:
We vinden het een leuk schilderij, het is knap gemaakt. Je ziet alle verschillende bouwstenen (bloemen, fruit en groente) en ze komen samen als een mooi geheel. Het gezicht is duidelijk herkenbaar.

Beeldaspecten:
Er is licht te zien op het schilderij, maar het oogt wel grauw. Het licht schijnt van linksonder voor op het schilderij. Er zit schaduw op de wangen en schouders. Het schilderij neemt de ruimte in en is 2D. De vormen van het schilderij zijn organisch, want het is een gezicht met eten erop. Op het portret zie je het gezicht en een deel van het lichaam opgebouwd uit bloemen, fruit en groenten geschilderd met primaire en secundaire kleuren. De textuur is complex en glad met een paar ruwe stukjes, want het is geschilderd met verf en dat geeft een glad oppervlak met af en toe ruwe stukjes.

De bril van Parsons: 
In dit schilderij blijven de kinderen steken bij de tweede bril van Parsons: Mooi/lelijk. Ze kunnen het schilderij wel associƫren en ze kunnen benoemen of ze het mooi of lelijk vinden, maar ze zitten nog niet in de derde bril, want inleven in dit schilderij en de emoties ervan is erg lastig voor de kinderen.

Beeld 1: De Aardappeleters



Beeldbeschouwing
Dit schilderij, de aardappeleters, is gemaakt door Vincent van Gogh in 1885. Dit betekent dat dit schilderij in de modernistische tijd gemaakt is. Dit kun je herkennen omdat het een erg expressionistisch schilderij is, waarbij er met licht is gespeeld. Daarnaast gebruikte hij dikke penseelstrepen en ook is dit schilderij een realistische kopie van de werkelijkheid.
Op het schilderij zitten 5 grauwe mensen met hoedjes op hun hoofd aan een tafel. Op tafel staat een schaal met aardappels, waarvan ze eten. Boven de tafel hangt een lamp, in de rest van de kamer is het donker. Een vrouw schenkt thee in. Een man heeft een theekopje in zijn hand. Bij een vrouw kijken we op haar rug.
Met dit beeld wilde Vincent van Gogh duidelijk maken dat deze mensen hebben gewerkt voor hun eten, ze hebben het dus verdiend. Hij wilde een realistisch beeld geven van het boerenleven, zonder de waarheid over dit leven te idealiseren.
Het schilderij is gemaakt met olieverf en zoals eerder beschreven gebruikte hij hierbij dikke penseelstrepen. Het is geschilderd op een doek.
We vinden het een mooi schilderij, omdat je kan zien dat er goed met licht is gespeeld. Ook is de realiteit goed in beeld gebracht, je kan de expressie van de gezichten aflezen. Ook de boodschap die Vincent van Gogh mee wilde geven bij dit schilderij spreekt ons erg aan.
Beeldaspecten
Het licht in dit schilderij komt alleen van het lampje, dit is dus de lichtbron. Er wordt gespeeld met schaduwen. De richting van het licht is recht naar beneden, omdat de lamp recht boven de tafel hangt midden in het schilderij.
Het is een 2D-afbeelding, omdat het geschilderd is. Op dit schilderij wordt de ruimte ingenomen, omdat de mensen in de afbeelding een eigen plek in de ruimte hebben.
In het schilderij zitten organische vormen, omdat er mensen in zitten en dit zijn natuurlijke wezens. Ook is er weinig sprake van rechte vormen, waardoor er geen geometrische vormen in zitten.
Bij de compositie is er sprake van een middelpunt, namelijk de schaal met aardappels. Daaromheen zitten de 5 mensen aan de tafel waar de schaal op staat.
Er is gebruik gemaakt van tertiaire kleuren en ze zijn erg grauw en donker.
De textuur is glad, omdat het geschilderd is en de olieverf dus op het doek ligt.
Bril van Parsons
De bril tot waar kinderen komen met dit schilderij, is volgens ons de derde bril. Wij denken dat ze in deze expressieve fase blijven hangen, omdat ze wel kunnen zien hoe de mensen zich voelen, maar we denken dat ze nog niet kunnen zeggen wat nou precies de betekenis van het schilderij is. Ze kunnen dus nog geen analyse van het schilderij maken, en daardoor blijven ze hangen in de derde bril.

mindmap


We hebben nog 2 filmpjes gevonden, die goed aansluiten bij ons onderwerp: